Egyedi keresés

2008. június 17., kedd

2. nap

Junius 12. csutortok
(Írtam 15-én, a JFK repülőtéren, New Yorkban)

A delelott legizgalmasabb eloadasanak Solo (Pete Stoppel) fotorealisztikus rendereleserol szolo bemutatoja igerkezett. Aki nem tudna, mit jelent ez: a megszerkesztett modellek olyan programokon valo afuttatasa, kulonbozo anyagfeluletek, megvilagitas stb. alkalmazasa, hogy a vegeredmeny (persze gyakorlott kezben) a virtualis modell szinte fotoszeru megjelenese lesz. Azert azt is hozza kell tenni, hogy ez eleg maceras jatek, raadasul (a beallitasoktol, a programtol es a szamitogeptol fuggoen) nehany perctol tobb napig is eltarthat, mire a gepen futva "elkeszul" a kep vagy az animacio. Eppen ezert erre - eloadas kereteben - nem is nagyon vallalkoznak altalaban.

Nos, Pete ennek nagy mestere, es a bemutatoja targyaul egy Max modellt valaszott (a 3DS Max egy igen draga, bonyolult es csucstechnologianak szamito program), de nem Maxban renderelte, hanem a SkethcUpba beepulo, un.Podium nevu programmal. Nagyon egyszeru hasznalni, olcso (kevesebb, mint $ 200) es epp ezert a csucstechnologiat hasznalo modellezok meglehetosen lenezik. Íme az előadás (a sorrend: Robin Lockhart, Solo (Pete Stoppel) és Jin Pak).



Nos, azt a modellt, amelyet a Max forumokon altalaban ugy irnak le,hogy 8-9 orat "sult" mielott kesz lett, Pete a kozonsg orra elott valami 3-4 perc alatt renderelte. Nagy sikert aratott, meg a Goolgle-tol is megkerestek bizonyos technikai kerdekkel, de errol ugyebar a DNA miatt most ugysem irhatok. Íme egy kis "ízelítő" a munkáiból:



Az eloadas utan en megint a laborba mentem,hogy tatalkozzam John Bacus-szal es Jody Gates-szel. Most Scott Green, a Google SketchUp csapatanak fonoke is ott volt, valamint John Clements, akivel tobbszor "beszlgettunk" mar arrol, hogy jo lenne, ha a Google Earth-on megjeleno 3D modellek nem csak a mai, valos vilagot tukrozhetnek, hanem pl. mara mar nem letezo (regeszeti-tortenelmi) epuleteket is - vagyis hogy "idoutazst" lehessen tenni benne.

No persze o epitesz, ugyhogy egy ilyen funkciot leginkabb arra tudna felhasznalni, hogy egy epitkezes utemezeset peldaul valos idoben (ill. aranyosan felgyorsitva) bemutethassa egy kliensnek. Nekem persze azert volna jo, mert igy be lehetne mutatni pl. Pecs kulonbozo tortenelmi korszakait a romaitol kezdve a kozepkoron, torokkoron, ujkoron at egesz a jelenig (vagy ha epp az EKF beruhazasokra gondolunk, akar a kozeljovot is be lehetne csempeszni). Ezeke utan olyan fejlesztesei elkepzeleskrol is szo esett, hogy "belathassunk" a fold ala (pl. nalunk otthon az okereszteny sirkamrakat bemutato epuletek eseten).

Valojaban ezzel kapcsolatos lett volna a masodik eloadasom, de vegul abban egyeztunk meg, hogy - mivel az alkalmazando / kifejlezteno technika meg nem all rendelkezesre, nem tartunk ezel kapcsolatban "nyilvanos" eloadast, hanem magunk - a Google alkalmazottak es Beta tesztelok - kozott marad egyelore a dolog. Igy hat technikai reszletekrol (megint csak a DNA miatt) most nem beszelnek.

A megbeszeles utan volt meg egy kis idom a masik eloadasomig ("Tippek es Trukkok"), ugyhogy arra keszulgettem. Maga az eloadas 4-tol 5:30-ig tartott volna, de miutan ez volt az utolso es amugyis negyen tartottuk, eleg maratonira sikeredett.

A "hazigazda" szerepet Aidan Chopra jatszotta, aki valojaban a SketchUpnak amolyan "kommunikacios" embere, de egy maga altal krealt cimen "SketchUp evangelistanak" nevezteti magat (ugy tunik, akarcsk Rejto Jeno Sarga garnizonjaban,itt is az onbeiktatas modszerevel mennek a dolgok). Egyenkent "konferalt" fol bennunket az eloadsunk elott.

Chris Fullmer (az Amerikai Epitszeti Inteztnek vagy minek a tagja) kezdte az eloadasat a kulonbozo retegek es jelenetek kombinalt hasznalatarol a munkafolyamatok megkonnyitese erdekeben. Utana Susan Sorger (aki amugy 2 evesen,56-ban hagyta el Magyarorszagot a szuleivel, es hhez kepest igen szepen beszel magyarul) kovetkezett, aki a kulonbozo komponensek tengelyeinek, illetve az origojanak a fontosgarol beszelt a modellezes soran. Ezutan jottem en - leginkabb az inferenciara koncentralva a programon belul, bar ezt kulonbozo eszkozok felhasznalasanak peldaival tettem. Azert volt egy kis regeszet is: hogyan modllezzunk konnyeden kanneluras dor oszlopot szabalyos enthaszisszl. Jean Lemire zarta a sort kulonbozo, a forumokon rendszeresen felbukkano problemak magyarazataval.

Mindez persze csupan kis szelete volt annak, amirol itt szo lehetett volna, de hat az ido rovidsege miatt nem jutott tobbre sor. Viszont megobbentett, hogy amikor Aidan bemutatott bennunket, minden alkalommal valami moraj futott vegig a termen. Ugy tunik, masoknak is ujdonsag volt olyan "arcokat" latni eloben, akiket "virtualisan" mar regota ismrnek. Utolag (vagy akar masnap is) tobben oda is jottek hozzam/hozzank es elmondtak, mennyi sgitseget kaptak tolunk az evek soran. Van olyan is koztuk, aki komoly, ertekes programok fejlesztoje es "halabol" szeretne ingyenes peldannyal megajandkozni. Kar, hogy szamomra nem volna tul hasznos epp az a program, de mindenesetre az is jo, hogy szamos "uj" ismerosre es baratra tettem szert a "regieken" kivul.

Sajnos a mi eloadasunk miatt elmulasztottam egy masikat,amely erdekelt volna.


A "régi-új" ismerősök között...
Mike, Joe Esch (SketchUp alapító), Brad Schell (SketchUp alapító), Lewis, én, Pete ("Solo"), Erik ("Grahama")

Este aztan (mivel most nem volt "szerveztt" program) szerveztunk egy kis szukebb koru osszejovetelt meg ilyenek...

Nincsenek megjegyzések: